tisdag 20 september 2011

Mot iPad-projektet

Glada och förväntansfulla på "spårvagnen"! :-)


På väg!

Nu är vi äntligen på väg upp till huvudstaden för att inspireras av ny (och kommande!) teknik och fundera över dess möjlighet till användning i våra förskolor som verktyg för lärande. Alla känns laddade och glada!


torsdag 8 september 2011

Första cachen

Efter ledningsgruppsmötet idag blev det ett första försök att geo-cacha ihop. Något säger mig att det inte var sista gången... ;-)

tisdag 6 september 2011

Digital kompetens... vad är det?

Digital kompetens är ett brett begrepp som används av EU-kommissionen för att beskriva den IT-kunskap som behövs för att kunna ta del av informationssamhället. Kompetensen är enligt EU-kommissionen en av de nyckelkompetenser som ska garanteras barn och ungdomar som ett led i ett livslångt lärande.

Vad innebär begreppet
Den digitala kompetensen i grunden räknas som en teknisk färdighet men inbegriper även ett förståelse- och attitydbegrepp. Enligt EU-kommissionen är digital kompetens att en person kritiskt kan använda informationssamhällets teknik i såväl arbetsliv som på fritiden.

I begreppet ingår bland annat:
  • kunskap om IT-teknik, teknikens roll och möjligheter
  • kunskap inom ordbehandling, kalkylprogram, databashantering
  • risker med att kommunicera via elektroniska medier och de juridiska principer som finns att ta hänsyn till
  • förmågan att insamla och använda information på ett kritiskt och analytiskt sätt.

Kunskap
Begreppet kunskap inom området för digital kompetens syftar till att en person vet hur IT-systemen fungerar rent praktiskt och vet vilka möjligheter tekniken ger i vardagslivet. Det kan handla om förmågan att hantera text, bilder, filmer eller bygga en server eller förmågan att kommunicera med sociala medier.

I begreppet ingår även kunskaper om de system som används för forskning, lärande och samarbete, samt hur dessa tekniker kan ge möjligheter i utbildning och arbete. Ännu ett inslag i kunskapsbegreppet är att känna till hur IT-tekniken kan stödja kreativitet och innovation, samt att ha grundläggande kunskaper om datainformationens tillförlitlighet. Det kan även handla om juridiska frågor som upphovsrätt.

Färdighet
Inom begreppet färdighet ryms förmågan att producera, samla, bearbeta, redovisa och förstå komplex information. I definitionen inbegrips även förmågan att spåra upp information via Internetbaserade tjänster, och därefter bedöma dess relevans. Personen ska också kunna skilja mellan den fysiska och den virtuella verkligheten och sambanden däremellan.

En del i begreppet färdighet handlar om att kunna använda IT-teknik i innovationer och för att kunna utveckla sitt kritiska tänkande och sin kreativitet. För att lyckas med att få de färdigheter som behövs krävs att personen har väl utvecklade kunskaper inom IT-området och de tekniker som står till buds.

Förståelse
Den digitala kompetensen kan fullföljas i de fall det finns en förståelse för de möjligheter och begränsningar IT-området ger. Det handlar också om att kunna reflektera över olika digitala mediers roll i samhället med utgångspunkt ifrån ett eget media-användande. Förståelsen inbegriper även att visa insikter i vad dessa digitala medier har för betydelse för lärande och identitetsutveckling.

Attityd
IT-kunskap i stort handlar både om tekniska färdigheter och ett förhållningssätt till IT som verktyg och möjlighet. Inom området för digital kompetens är det som av EU:s styrdokument kallas för attityd ett viktigt begrepp. Den nya tekniken ger mängder med möjligheter, men ger också många fallgropar. För att nyttja informationssamhällets teknik på ett effektivt och adekvat sätt krävs en kritisk och reflekterande attityd både vad gäller informationen som förmedlas och när det gäller användningen av interaktiva medier. Inom begreppet attityd hamnar även att skapa ett intresse för samhällsengagemang inom olika grupperingar eller nätverk, och det kan vara kulturella, sociala eller yrkesrelaterade ändamål.

(Saxat från www.digitalkompetens.com)

fredag 2 september 2011

Glömde ju...

Jag skulle ju ha lagt in den tjusiga bilden på oss i projektgruppen när vi sitter och planerar den spännande resan till huvudstaden. Har kommer den iaf. ;-)


Geocaching

Om ni inte kan hålla er till onsdag innan ni får prova på geocaching så kan ni läsa hur man reggar sig och kör igång på Geocaching i Sverige. Hittade den här lilla mysiga filmsnutten. Kan den kanske passa som introduktion för våra kollegor i september?
Trevlig helg!

torsdag 1 september 2011

Välkommen hit, kära kollegor!

Det ska bli väldigt spännande att se vad vi kan göra av den här bloggen. Jag hoppas att det kan bli en bra mötesplats för oss i projektgruppen inledningsvis att dela med oss av våra tankar och att den sedan kan växa och innefatta fler förskolechefer och givetvis även medarbetare. Jag undrar var vi är om ett år! Vilken spännande resa vi har framför oss!